I de sidste uger har jeg haft adskillige samtaler med mennesker, der alle er bekymrede for, hvordan deres jul med familien skal forløbe. Måske har du det på samme måde? Tankerne kredser om, hvordan det hele kan planlægges så alle mulige konfliktområder undgås. Tidligere års erfaringer har sikkert vist dig, at uanset hvor meget alle detaljerne overvejes, er der ofte et eller andet der går galt. Du sidder med en knude af anspændthed og tristhed i kroppen, og glæder dig bare til aftenen er overstået.
Men behøver det være sådan?

Hvis der ikke er tradition for at tale om følelser i din familie, er det måske tidligere på året du skal begynde..men hvis du i bund og grund oplever, at I godt kan finde ud af at nå hinanden, men har berøringsangst i forhold til at tale om de følelser der er på spil i samværet (som bliver ekstra tydelige i julen) kan du måske forsøge at skrive en mail eller fortælle i en telefonsamtale hvordan du drømmer om at I kan møde hinanden. Julen har fået en helt urealistisk betydning, hvor familier forventer at alle familiekonflikter på magisk vis lige præcis dén dag på året er forsvundet ud i den blå luft. Sådan er det desværre kun sjældent, og derfor kan det nedenstående forslag til en mail være et konstruktivt skridt på vejen.

Men HUSK at tage udgangspunkt i de varme følelser, og en omsorgsfuld formulering – ikke som en anklage og “du gør også altid…”.

Et udspil kunne være:

Kære….

Tiden op til jul samt selve juledag er ofte fyldt med travlhed, spænding og forventninger til både selv at blive glædet og opleve de andres glæde. Jeg/vi glæder os rigtig meget til at se jer, og håber at det bliver en aften som vi alle husker tilbage på som rar og præget af kærlighed. Tidligere års erfaringer har vist mig at det vil være en stor hjælp, hvis du og alle andre til stede juleaften: – siger til når du er træt, sur eller ked af det – og finder ud af at tage hånd om det ved enten at trække dig tilbage en lille stund, gå en tur eller på anden måde holde en pause. – hvis nogle siger eller gør noget, som gør dig ked af det, så prøv at stoppe op og fortælle hvordan det føltes for dig lige dér- INDEN du kommer med et vredt svar. Et åbent sind, og tanken om at vi alle vil det bedste for hinanden må være udgangspunktet;-) – det er i orden hvis du kan mærke at din krop eller dit hovede signalerer at “nu er aftenen slut”, og du har brug for at komme hjem. Hellere stoppe mens det er rart, end holde ud nogle timer mere, hvor enhver nydelse er væk. Julen er ikke den eneste aften hvor familien er samlet- så der skal nok blive mange andre gode tidspunkter hvor du kan nyde samværet. I håb om en god og nærværende aften-………….

Du kan også selv gøre noget for at finde roen i dig selv, midt i travlhed og kaos:

  • sørg for at være frisk og udhvilet, og holde pauser i løbet af dagens klargøring. Så vigtigt er det heller ikke at al pynten og servietterne matcher!
  • husk hele tiden at minde dig selv om, at julen ikke er en konkurrence der skal vindes; om at være mest perfekt, hyggelig og have succes med samtlige gaver. Det handler om at få en oplevelse af samvær med dine nærmeste, på en måde der ikke adskiller sig fra alle de andre festlige lejligheder I mødes omkring i årets løb.
  • brug mindfulness – og grounding-teknikker, når det hele bliver for overvældende: find en opgave du skal lave alene, fx at vaske op, gå udenfor og ryste dugen el…få din opmærksomhed til at fokusere på lyden og bevægelsen i det du går, mærk vandet eller luften, hør lydene. Mærk hvordan dine fødder er solidt plantet i jorden, og bliver ved med at være det.
  • aftal med din partner, at I kan skiftes til at være “på” der hvor I oplever det mest udfordrende, fx i forhold til bestemte opgaver, familiemedlemmer eller børn. Og vær helt synkroniserede med jeres aftaler omkring mad, julesange, gaveåbning mv.

Forhåbentlig kan det ovenstående bringe dig et lille skridt nærmere en jul, der er som du ønsker det.
(For hvad ønsker du egentlig….ved du dét? ;-))

Shares

Pin It on Pinterest

Share This