Har du oplevet brud eller større konflikter i din familie?

Vil du gerne undgå at det sker igen?

Måske kan det ikke lykkes med de mennesker forbindelsen allerede er afbrudt til, men herunder får du nogle redskaber til at styrke forbindelsen til dem, der er tilbage. Det kan også være, at du vil afprøve om der igen kan komme en brugbar kontakt med den del af familien hvor der ikke har været forbindelse noget tid.

Husk bare lige…

Det er desværre ikke altid muligt at lave mere end en lillebitte eller slet ingen åbning, hvis der står massive forhindringer i vejen. Såsom grundlæggende forskellige opfattelser af livet: hvilken uddannelse, arbejde og seksualitet/partner der er acceptabel. Hvis du har store sår inde i dig selv på grund af alle de grimme ting der er sagt og gjort i forbindelse med familiekonflikten, er du også nødt til at have fokus på det, før du er i stand til at række hånden ud til modparten.

Er brud den eneste måde at løse konflikter?

Nogle familier har aldrig lært hvordan man taler om svære ting. Dét at afbryde forbindelsen til en eller flere familiemedlemmer ved en konflikt, opleves som den eneste mulige måde at handle på. Har du oplevet dine forældres søskende, deres nære venner eller dine bedsteforældre blive cuttet af – kun fordi de har tænkt, gjort eller sagt et eller andet dine forældre ikke kunne håndtere?

De har et alt for lille udvalg af mulige reaktioner: der er ikke andre måder at løse en konflikt på end at lukke af overfor den. Der skal enten kæmpes eller flygtes, og så findes der ikke andet derimellem.

Det kan føles skræmmende at vise ubetinget kærlighed til andre, hvis du er vokset op med at varme følelser er noget der kan lukkes af med det samme, hvis du træder ved siden af.

Hvis du er vokset op i sådan en familie, skal du lære – på samme måde som at læse, skrive og regne – at der findes andre måder at komme videre hver gang du bliver ydmyget, vred eller bange for noget som dine nære mennesker har gjort.

I skal lære nye måder at være sammen på

Det ER muligt at finde en anden måde at komme videre, hver gang der har været en træls episode i familien. På samme måde som den lille tabel skal på plads, skal du have en omfattende liste af forskellige handlinger  der alle kan bidrage til at gøre konflikten mindre, i stedet for større.

Det kan føles lidt firkantet hvis du ligefrem skal have en plan A, B og C “hvis hun siger sådan, plejer jeg at gøre sådan – men nu vil jeg i stedet prøve det her….” Men det er den eneste måde, hvor du for alvor kan skabe ændringer, og undgå bare at køre videre i samme mønstre som du kender fra opvæksten.

Du behøver ikke kun at tie stille eller være den evige pleaser for at undgå konflikter/brud: du kan også gøre andre ting. Det giver både dig selv, og dem omkring dig, frihed til at gøre de ting der giver glæde – i stedet for at spilde livet på at være vred.

Hvordan kan du hele ovenpå svære familiekonflikter, få en fornemmelse af dit eget værd, reducere risikoen for depressioner og generelt bare føle dig bedre tilpas? Alle råd er de stik modsatte af dem, som “konfliktskaberne” i en familie bruger. 

9 redskaber til at styre uden om brud – (og til at skabe et godt samvær med din nuværende familie)

  •  Tag ansvar. Du har reelt kun mulighed for at ændre på dine egne handlinger – de andres kan du ikke styre. Så gør hvad der står i din magt for at bygge gode forhold op i familien, og hæng dig mindre i hvad de andre burde gøre..
  • Tal pænt til dine nærmeste (også når du er i dårligt humør): ironi, sarkasme, eller nedrakkende kommentarer er måske den hverdag du er vokset op med, men det er kun dig der kan gå foran ved at vise en anden måde at tale på. Det styrker tilknytningen til de mennesker du har i dit liv nu.
  • Læg vægt på det positive. Uenighed opstår mellem alle mennesker, men i stedet for at trække dig væk kan du eksperimentere med hvordan I skaber en bedre forbindelse/forståelse – hvad skal der til for at den anden forstår hvad du vil sige?
  • Kommuniker tålmodigt. Èn samtale er sjældent nok…nogle gange skal der rigtig mange samtaler til, før du oplever at der er hul igennem
  • Giv plads til at begå fejltagelser. Indimellem kommer man til at sige dumme og tillidsbrydende ting til hinanden, men vent lidt før du tænder af. Hvad ligger bag udtalelsen, og hvordan er det muligt at nå hinanden alligevel? (Selvom du er så ked af det og vred at det føles som eneste mulighed at afbryde forbindelsen!)
  • Find kreative måder at skabe glæde hos hinanden. Overraskelser, gaver, nye planer – og en ægte lytten til svaret når du spørger “hvordan går det så?”.
  • Brug ikke undgåelse som konfliktløsningsmetode. Jo længere I venter med at snakke om alt det bøvlede, jo større afstand kommer der. Det er ikke rart at tale om konflikter, men det kan også give udvikling.
  • Se styrkesiderne hos dit familiemedlem. Så snart der sker noget godt i samspillet mellem dig og dine nærmeste – både dem hvor det er svært, og dem hvor alt er fint – er det vigtigt at holde fast i “den gode historie”.
  • Spring over alle småirritationerne, og vent med at tage diskussionen – før det er så vigtigt at det kræver en omhyggeligt planlagt samtale. Tiden heler, og ofte virker et problem meget mindre bare få dage senere.

Måske lykkes det ikke at blive genforenet med de mennesker i din familie, der stadig ikke kan kommunikere på andre måder end dem, der skaber afstand. Men forhåbentlig kan du blive tættere knyttet til de mennesker, du selv har valgt – og i fællesskab udvikle endnu flere måder at komme styrket ud af en konflikt.

Fik du læst det tidligere indlæg om vrede i familien, og hvordan man kommer videre derfra? Ellers prøv at klikke videre her

Skriv gerne en kommentar, hvis du synes noget har berørt dig – eller mangler – i det ovenstående 😉

Pin It on Pinterest

Share This