Tid til tanker...

Tid til tanker…

 Storbytur

Tirsdag er jeg en tur i København for at fortælle en flok kommende journalister om min blog, og tankerne bagved. Fed følelse: at noget der for et år siden var spirende og usikkert, nu er noget jeg føler mig langt mere hjemme i.

Solen skinner fra en skyfri himmel, og jeg nyder et par timers alenetid med at tulle rundt og kigge i butikker.

Da tiden til hjemtur nærmer sig indtræder panikken; min halvgamle Iphone er ved at løbe helt tør for strøm, og på den befinder sig både plads- og togbillet. Den nærmeste café er mit yndlingssted i Latinerkvarteret, med borde der lyser fristende i eftermiddagssolen. Jeg får bartenderen til at lade telefonen op, og sætter mig udenfor.

Kinderne suger varmen til sig, der er masser af spændende mennesker at kigge på – og alligevel får jeg et sæt i kroppen ca hvert 10-20 sekund:

“det her må jeg lige skrive en update om på facebook..ups, ingen telefon. Lige efter “- mon der er kommet nogle beskeder siden sidst, må hellere tjekke – nårh nej, den er stadig til opladning”..

Sådan gik 20 minutter, hvor jeg fik lejlighed til at bemærke hvor svært kroppen har fået ved bare at VÆRE. Kigge, absorbere. Ikke kommunikere eller samle information.

Der var engang..

Jeg huskede hvordan det var for 5-10-15 år siden, når jeg sad på diverse cafeer og ventede på en forsinket veninde/kæreste/studiegruppe.. Det var kedeligt, bestemt – og møgirriterende. Men også utrolig afslappende bare at sidde der og forsøge at gætte de livshistorier der gemte sig bag ved menneskene ved de andre borde.

Nu betragtes du som en sær snegl hvis du “bare” sidder og kigger, helt alene…alle andre er enten sammen med nogen, eller lukker sig straks inde i deres telefonunivers.

Tankerne tilbage til livet før smartphones, tablets – og endda internettet – gav fornemmelsen af at tiden på mystisk vis er skrumpet. Da jeg var studerende, var jeg i en årrække “kæreste-pendler” mellem Århus og København. Det var før Storebæltsbroen, så med tog, færge osv kunne turen snildt nå op på 5 timer.  Og den føltes lang. Jeg kunne læse en bog, kigge ud af vinduet, tænke eller høre musik..mange andre muligheder var der ikke.

Nu flyver en togtur afsted, fysisk fordi turen er hurtigere kørt, men også fordi hovedet løber endnu stærkere. SMS’er skal indhentes,  Facebook opdateres, podcast/musik kører i baggrunden, mens jeg skriver blogindlæg på Mac’en. Som regel det hele på én gang.

Endnu en mulighed for stille pauserum bliver fyldt med multi-aktivitet. Genkendeligt? (Mange af den lidt yngre generation vil helt sikkert beskrive dette som en helt normal måde at arbejde på, hver eneste dag :-))

Hvordan bruger du tiden?

På bogudsalg under tirsdagens strøgtur faldt jeg over følgende bog: “Det er nu eller aldrig – få mere overskud til familien” af Lisbeth Fruensgaard. Hun skriver især om TID. Hvad er det, der sker med tiden – og dig – siden du konstant fylder den med informationer og aktiviteter?

Lisbet Fruensgaard sammenligner det med solen i et forstørrelsesglas: når den lyser helt ind igennem glasset, bliver varmens kraft højeffektiv. Hvis solen derimod spredes, og strålerne lander over en stor flade vil de ikke virke på samme måde – kun afgive en svag lunhed.

Det samme gælder for din tid. Hvis du er 100% nærværende med én ting, vil du få løst det meget hurtigere og bedre end hvis du spreder dit fokus halvhjertet over for mange forskellige ting! Find ud af, hvad der er vigtigst at få løst (hvad har mest problematiske konsekvenser hvis du ikke gør det?) – og tag det i den rigtige rækkefølge. Læg mærke til, om du faktisk får brugt din tid på det der er vigtigst for dig.. (dine børn, dig selv, haven, den gode bog)…eller en række af ustyrlige flimmeraktiviteter?

Prøv at lave denne lille øvelse for dig selv: sæt dig et sted, hvor du skal vente/kede dig lidt, hvor der er andre mennesker..og så prøv at tage tid på hvornår du får den første impuls til at fiske telefonen op af tasken 🙂 Skriv gerne resultatet her eller på Facebook.

Læs også mit tidligere indlæg om alenetid – kan du finde ud af det?

(Og husk at melde dig til i boksen her til højre, hvis du vil have mail når der kommer nye indlæg).

Shares

Pin It on Pinterest

Share This