Ryd op i dine relationer
Fyrværkeriet er fejet op fra gaden, og de tomme flasker sat i kælderen. Det nye år rammer på den hårde måde når dit vækkeur ringer kl. 5.45 og du ved at hele kapløbet med de faste rutiner sætter igang – uden nåde.
Og hvad var det nu du lovede dig selv i løbet af juleferien..måske endda som nytårsforsæt: mindre stress, flere gåture i skoven og sund mad – tid til nærvær med familie og venner. Eller noget helt andet?
Hvad giver dig energi – og hvordan forsvinder den igen?
Måske er det ikke kun dig selv, du skal kigge på? Jeg tør æde min gamle hat på, at de fleste af de ting du føler, at du bør ændre i dit liv handler om noget DU skal gøre bedre, anderledes, mere af eller mindre af.
Og når det så ikke giver den ønskede virkning, slår du dig selv i hovedet med det.
Prøv i stedet at se på de mennesker du har i dit liv, og dit forhold til dem. Hvad fungerer godt, og hvad har du brug for at lave om på? Psykologisk forskning viser at det er vores relationer til andre, der hænger tættest sammen med følelsen af lykke og et rart liv.
Det gælder din partner, dine børn, dine forældre, søskende, venner, andre familiemedlemmer, svigerforældre, nære kollegaer…faktisk alle du har berøring med!
Kan noget af det overhovedet forbedres – og er det nødvendigt? Hvordan skal du vurdere dem, og hvad kan du gøre, hvis du skal lave noget om? Det gennemgår vi i de følgende afsnit.
Gør status over dine forhold – trafikmodellen
Prøv at skrive en liste over alle de mennesker der har en betydning for dig, både dem der er nævnt her ovenfor – plus de mere fjerne relationer: naboer, mere fjerne arbejdskolleger – og dem du absolut IKKE kan lide: som du selv er træt af eller tror de har et horn i siden på dig. (Måske er der slet ikke sådan nogle?).
Herefter skal du – for hver af dine forhold – tage “følelsestemperaturen” på forholdet.
– er det godt at være sammen – giver det glæde?
– er det sjovt eller udfordrende for mig?
– er mængden af konflikter, stress, jalousi eller konkurrence for stor?
– er der en jævn balance, eller er du den der giver mest hele tiden?
– føler du dig alene eller keder dig sammen med personen
– med din partner: er der nok fysisk nærhed og tryghed?
Prøv at lave tre grupper (evt kan du også bruge Post It’s eller papirlapper), hvor hver relation fordeles ind i:
- Grøn: her fungerer alt fint, og der kan bygges videre på de gode ting. Eventuelle småkonflikter løses med det samme.
- Gul: der mangler noget, og både du/den anden skal gøre et stykke arbejde for at det kan blive bedre. Måske skal der mere eller mindre kontakt til i en tid, eller der skal tages en snak om rammerne for jeres samvær.
- Rød: der skal laves store ændringer – brud/pause i kontakten, skilsmisse, eller andre afgørende ændringer. Her får du drænet meget af din livsenergi, hvis du bliver i relationen!
Hvad så nu?
Når sorteringsarbejdet er lavet, skal du kigge lidt nærmere på grupperne. Den grønne er der ikke grund til at bruge mere krudt på (medmindre der slet ikke ER nogle i den gruppe, så er der noget du skal rette fokus på).
I den gule zone kan du for hver enkelt relation kigge mere på: hvad vil jeg have ud af dette – kan det overhovedet opnås? Ligger det inde for det muliges rammer at ændre forholdet, så det rykker ind i grøn zone – eller skal der så radikale ting til, at det egentlig hører til i rød zone?
Prøv at formulere, hvad du har brug for – hvis det skal føles OK at være sammen..og hvis du tror at det vil være muligt at sige det til den anden.
Måske er det ret enkelt: færre besøg hos din søster, skrue forventningerne ned til hvordan dine forældre skal være bedsteforældre (hjælper måske mindre end du havde håbet – kræver opvartning el?), ikke sommerferie med det samme vennepar i år…eller noget helt andet.
Det sværeste er, hvis du er nødt til at tale med personen selv om hvad der skal forandres. Her er det vigtigt at du på forhånd har tænkt over, hvor meget forandring der er realistisk..og hvor du skal nå hen, for at det bliver rarere at være sammen. Et brev er også en mulighed, men sørg for at du følger op på det med en mulighed for at tale sammen ansigt til ansigt.
Husk at foreslå en række løsningsmodeller – du kan eventuelt få inspiration til den nødvendige snak ved at læse dette tidligere indlæg, der giver redskaber til et bedre familieliv)
Gode forhold kræver omsorg, pasning og omtanke – præcis som potteplanter 🙂 Held og lykke med det. Og husk at skrive dig på maillisten her til højre, hvis du vil have de næste indlæg direkte i indbakken.
Seneste kommentarer