At vælge til og fra

“I år vil jeg tabe 10 kg” – “I 2015 skal vil jeg ikke have så travlt” – “Totalt rygestop”- “Skal blive klar til Copenhagen Marathon”…

Nytårskrudtet knalder derude, og du er fast besluttet på at blive et nyt og bedre menneske fremover. (Hvordan er det i øvrigt gået de andre år?)

Når et gammelt år slutter, og et nyt begynder, er der mange af os der gør status. Samtidig sættes en eller flere mål op for det kommende år. Nytårsforsætter er udtryk for drømme, visioner, selvbebrejdelser eller håb, og ofte ikke noget der “ligger lige rundt om hjørnet”.

Men hvorfor er det kun til nytår, at du skal tænke over hvad der er vigtigt i dit liv? Det er noget du skal gøre hele året rundt, dagligt eller flere gange om ugen.

At lege er livet!

Tit bliver mål og værdier forbundet med kedelige, fornuftige og alt for voksne ting. Men er det virkelig dem der skal styre? I sommers skrev jeg om, hvordan du kan finde din passion: det der er herresjovt, får dig til at glemme tid og sted – og bare være opslugt.

Hvis du ikke allerede har læst indlægget, så prøv nu. Du bliver guidet igennem en øvelse, hvor du (forhåbentlig) ender med at være mere klar over hvad lige præcis DIN drivkraft er.

Find motivationen

Hvis vægttabet, rygestoppet eller den hårde træning er et middel til at gøre dét der for alvor gør dig glad, har du en indre motivation til at gøre det. Hvis det kun er fordi du er drevet af følgende tanke: “jeg har en rygrad som en regnorm, nu skal jeg vise verden at jeg godt kan holde mine løfter”, holder det ikke længe.

For hvor tilfredsstillende er det i grunden at få andres beundring – hvis prisen er at du skal undvære alt det du selv glædes over: den hyggelige smøg i haven efter aftensmaden, æsken med fyldte chokolader når børnene endelig sover eller kedelige løbeture mens familien ser en god film i sofaen?

Passion og motivation inde fra dig selv er det, der vil få det til at føles meningsfyldt.

Hvordan kommer du ind på det rigtige spor?

En ny bog “Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress”  af Ole Ditlev Nielsen sætter fokus på værdier som udgangspunkt for hele den måde du vælger at leve dit liv på. I den let læste og velskrevne bog gennemgår Ole Ditlev Nielsen 20 forskellige områder i livet, som du kan arbejde dig igennem for at få mere overskud. Hvert kapitel afsluttes med en opsummering af de vigtigste punkter – og kan sagtens læses hver for sig.

I kapitel 1 er du selv med til at undersøge, hvilke behov for ændringer der er i dit eget liv. Hverdagen er præget af travlhed, trummerum, faste rutiner og træthed, der ikke giver plads til andet end at falde sløvt om foran TV eller Ipad/computer om aftenen. For de fleste er det ikke en valgmulighed at lade være med at arbejde, men hvad skal der så til for at føle at livet stadig giver mening (og er sjovt)?

Ole Ditlev Nielsen foreslår at du sætter dig ned med en kop kaffe og en notesbog – og svare på følgende spørgsmål:

  • hvad vil du bruge dit liv på?
  • hvad er det vigtigste for dig?
  • hvordan ønsker du at bruge dine timer?

Hvis det er vigtigt for dig at være nærværende med familien og dig selv, kan du fx undersøge om du bruger døgnets timer på den rigtige måde. Hvor meget tid går med TV, surferi, småflimmer og overspringshandlinger? Hvornår/ hvor ofte gør du dét der føles meningsfyldt – og hænger sammen med dine kerneværdier?

I bogen fremhæves en vigtig pointe: det er ikke meningen at du skal smide hele dit eksisterende liv overbord, og lave dramatiske ændringer fra dag til dag. Du skal istedet se det som en vej du bevæger dig på, hvor små vane-ændringer stille og roligt vil gøre en forskel i dit liv.

Bare dét at du mærker de små forandringer vil give følelsen af indre tilfredshed. Også selvom hverken smøgerne eller chokoladen kom på hylden i 2015…

Mange af de små vaneændringer kan du få råd til i resten af “Om at leve”, som varmt kan anbefales. (Og nej, jeg er ikke sponsoreret – har selv købt bogen ;-))

Kan en bog ændre dit liv?

Jeg læser ofte fagbøger fra “mit eget” forlag Dansk Psykologisk Forlag – som har en fin blanding af koncentrerede faglige værker og bøger som alle vil kunne læse med godt udbytte. I starten tyggede jeg mig igennem dem fra ende til anden, og blev skuffet over at det ikke på mirakuløs vis ændrede alt i livet.

Efterhånden er jeg blevet bedre til at hapse de små bidder der giver mening i forhold til mine værdier. Ole Ditlev Nielsen’s bog har ligget på natbordet i lang tid, netop fordi de emneopdelte kapitler gør det let at læse tilbage og genopfriske nogle af de ting jeg gerne vil arbejde mere med.

Rigtig godt nyt år – og held og lykke med at styre efter dine centrale værdier!

Læs eventuelt også dette indlæg, om familieliv og teknologi (vælg nærvær frem for skærm..)

Shares

Pin It on Pinterest

Share This