Iphone og samvær med dine nærmeste - hvad sker der?

Hvem er den vigtigste i landet her…?

Smartphone erstatter menneske

Scenarie 1: På vej hen for at hente min datter fra skole passerer jeg en lang række af biler – forældre der kommer susende fra arbejde for at samle børn op. Ved en bil hører jeg en hjerteskærende gråd: en lille pige på ca 2 år sidder spændt fast i sin autostol, alene i bilen, og vold-græder, mens kroppen kastes rundt i stolen.

I skødet på hende kan jeg se en Iphone, som hun holder fast i. Hun virker dog temmelig ligeglad med den, og ser ikke ud til at finde nogen som helst trøst i at lege med den.

Scenarie 2: Jeg er ude og gå tur med hunden i et smukt naturområde. På lang afstand kan jeg se en bænk, hvor en mand og lille pige sidder sammen – de er poster til et orienteringsløb, ser det ud til.

I al den tid det tager mig at komme op til dem, og gå forbi, sidder han bøjet sammen og kigger på sin telefon – mens pigen med et tomt ansigtsudtryk sparker til jorden.

Ingen kontakt, eller snak om ænder, fugle, køer, hunde eller vandløbet som befinder sig lige foran dem.

Scenarie 3: Jeg er træt, og sidder med min Ipad – har lagt en sjov opdatering ud på Facebook nogle timer tidligere, og kan se at der er kommet nogle kommentarer.

Lige da jeg skal til at åbne for det, kommer den 8-årige glad løbende for at fortælle om dagens oplevelser. Hun bliver vrissent afvist, også selvom vi ikke har set hinanden siden morgen.

Jeg formår ikke at udskyde mit lille bekræftelses-fix på Facebook.

Hvad sker der med vores relationer til hinanden?

I bogen “The App Generation” refereres amerikanske undersøgelser der viser at de undersøgte i løbet af de sidste 15 år:

 • har fået et mindre socialt netværk i det virkelige liv (nu er det primært partner eller nær familie, hvor man tidligere var mere forankret i forhold til naboer, kolleger og lokalsamfund)
 • taler mindre dybt/personligt med andre mennesker ansigt-til-ansigt (antallet af mennesker der ikke taler med nogen overhovedet om vigtige personlige emner er steget fra 10 procent i 1985 til 25 procent i 2004!)
 • har mindre tillid til både deres medmennesker og det offentlige, i forhold til tidligere. (Det er svært at åbne op og vise tillid, hvis man grundlæggende ikke tror på at de andre opfører sig ordentligt).
 • har fået sværere ved at forholde sig til andres “ufiltrerede” følelsesudtryk
 • er blevet langt dårligere til at fokusere på én ting af gangen

Det kan selvfølgelig skyldes rigtig mange ting – også ting, som ikke har noget med teknologien at gøre. Men det er nærliggende at fokusere på, hvis der skal findes nogle forklaringer. For at forstå hvad der sker, er det dog nødvendigt at finde ud af hvorfor det er så attraktivt at bruge meget tid med den nye teknologi.

Hvilke oplevelser får du med en smartphone eller tablet?

 • en uendelig strøm af underholdning
 • din bedste ven, der aldrig efterlader dig til ensomhed
 • følelse af at tilhøre en social gruppe (eller det modsatte?! Alle de andre har det sjovere, jeg må stramme op..)
 • bekræftelse via kommentarer, delinger og likes: du bliver set og anerkendt.
 • ingen forventer fysisk samtale, langvarigt nærvær, dyb medfølelse eller besværligt engagement over tid
 • du får en masse, men behøver kun at give ganske lidt – når du gider

Der er ikke noget at sige til, at vi opsøger det, så tit vi kan, vel?

Familieliv og sociale medier

At være forældre er – især de første 5-10 år – hårdt fuldtidsarbejde. Vi er PÅ hele tiden, både på arbejdet, derhjemme og i fritiden. Det er kun de helt unge forældre nu, der er vokset op med den nuværende teknologi. Resten af os har fulgt det på sidelinien, og kan stadig huske trykknaptelefonerne og de få kanaler på fjernsynet.

Det er skinnende, fantastisk og herresjovt – vi falder faktisk ret meget på halen over alle de nye muligheder! Men har du tænkt over, hvad det gør ved dig -når du kommer til at forveksle din egen betagelse med hvad der er godt for dine nære relationer?

Lige siden stenalderen har mennesket med jubel taget nye redskaber til sig, og udviklet videre på dem. Det er der intet forkert i. Bogen “The Distraction Addiction” beskriver hvordan redskaberne vikles ind i vores krop, næsten som en forlængelse af kroppen. Økse, kniv, kuglepen, computer – og nu: telefon, tablet mv.

Men det er første gang nogen sinde, at vi gennem redskabet sættes i direkte forbindelse med en uendelig mængde af andre individer på kloden, nårsomhelst og hvorsomhelst.

Dine vigtigste værdier

Hvis jeg spørger dig, hvilke værdier du sætter højt både i dit familieliv, og som du gerne vil lære dine børn, vil du sikkert vælge nogle (eller alle?) af de følgende. Det er vigtigt – blandt meget andet – at kunne:

 • vise kærlighed og medfølelse i “real-life” kommunikation
 • være nærværende med andre mennesker
 • rumme når venner er kede af det
 • lide sig selv – og have troen på eget værd
 • være alene, i ro, og kunne at tåle kedsomhed – så der gives plads til tanker
 • skabe gode venskaber, og være i stand til at dele sine følelser med bestemte udvalgte
 • være koncentreret om en aktivitet
 • nyde natur/sport/kunst/musik (og andre sanseoplevelser)

Men er det nogle budskaber der bliver særlig lette at få ind i jeres familieliv, hvis du gang på gang kommer til at signalere overfor både dig selv og dine børn at det er lige så vigtigt at adlyde telefonens brummen, som børnenes kalden? Og hvis du tror, at en telefon er nok til at gøre en 2-årig mindre bange for at blive efterladt alene i en bil?

Telefoner og Ipads kommer til at fungere som noget der næsten er bedre end mennesker: sjovere, lettere, mere tilfredssstillende. Både for os voksne, og vores børn. Vi mangler næste skridt i vores fortrolighed med teknologien – flinteøksen skal ikke med på toilettet og i sengen, men gøres til et afgrænset redskab der parkeres i haveskuret!

Læs eventuelt mine tidligere indlæg om “skal dit lille barn babysittes af din Ipad” og “bliver dit barn en bedre legekammerat af at bruge Ipad/Iphone?”  .

 • I næste blogindlæg får du nogle konkrete råd til at arbejde med telefonens kontrol over dit liv. Lær hvordan du kan arbejde med “social media mindfulness” = genfind dit nærvær og evnen til at være uforstyrret i længere tidsperioder.

Skriv dig eventuelt på i mailfunktionen i boksen til højre, så får du direkte mail når næste indlæg er på banen 🙂

Shares

Pin It on Pinterest

Share This