Din plads i familien
Kan du og din opvækstfamilie finde ud af at være uenige, og stadig acceptere hinandens måde at leve på?
Hvad er en familiemyte – og hvorfor har den så stor betydning for den måde du er sammen med de andre i din familie? Det kan du læse meget mere om i det følgende.
Det er nemlig ofte sådan, at hvis de enkelte medlemmer af familien gør noget anderledes bliver hele billedet brudt op, og balancen forstyrres. Når nogen forandrer sig, eller deres liv ændrer sig afgørende, kan det være svært for resten af familien at finde ud af hvordan vedkommende nu skal opfattes og placeres i hierarkiet.
Roller i familien – hvad betyder de?
Inden for din familie kan det være, at der igennem årene er blevet bygget bestemte billeder op af de enkelte medlemmer “storebror er den dygtige/ansvarlige, lillesøster fjoller rundt og er den sociale (så hende forventer vi ikke meget af) – og bedstefar bliver nemt sur; ham passer vi på“.
Men der kan også være en helt overordnet idé om familien, som ingen af jer måske tænker over – en idé der er styret af behovet for at alt ser pænt/vellykket ud på overfladen. Det at passe ind i det pæne puslespil bliver vigtigere end sandheden om hvordan I har det!
Ikke plads til at være forskellige
Opbygningen af myten om “vores familie” forudsætter at alle inden for familien er ens; stræber efter den samme livsstil, har samme mål, og elsker alle de andre helt ubetinget. Familien er et “vi”, så der er ikke plads til at være DIG med alle de idéer, mål, ønsker og meninger der udgør din identitet.
Enighed er grundlaget for at høre sammen, så det at være anderledes er det samme som at du har meldt dig ud af familiens grundværdier. “Du er da også altid så besværlig” kan meldingen være. Eller “du skal snart se at få styr på dit liv”
Familiemyten anerkender ikke:
- individuelle valg
- forskellige synspunkter
- uenighed om væsentlige emner
Ingen familier er lutter idyl
Det kan gøre rigtig ondt hvis du på et tidspunkt i dit liv må erkende at den familiemyte du er vokset op med, ikke holder alligevel. Du har sikkert enten en drøm eller en idé om at din familie er sådan en der altid støtter hinanden, og er der når tingene bliver svære. Men i alle familier er der konflikter, blandet med gode stunder.
Hvis alle smiler hele tiden, må der være gigantiske buler i gulvtæppet af alle de ting der er fejet derind i årenes løb! Måske er det dig, måske en anden, der ender med at falde over skidtbunken – og så går det galt.
Familiemyten er som en diamant: smuk, skinnende, og så glat at du aldrig kommer ind bag det stenhårde ydre. Der er en grund til at et klassisk familieportræt altid handler om at fremstille medlemmerne så nydelige og ensartede i udtryk som muligt. Ingen piercinger, hanekamme eller hullet tøj.
Det sorte får
Hvis du kommer til at ødelægge billedet ved at blive for anderledes, er straffen omgående: ud! Enten ved at blive stemplet som “det sorte får”, blive lagt på is kortere perioder eller afskåret permanent.
Du kan endda være helt uforskyldt i at lave rod i idyllen; ved at blive gift, få børn, få andet arbejde, blive alvorligt syg..altsammen noget der ændrer dit liv og din måde at handle på, og derigennem noget der skaber forstyrrelse i resten af flokken også.
Når du læser det ovenstående, benægter du sikkert at det passer på din familie. I har helt styr på det, og kan bruge hinanden til det meste. Det er for skræmmende at tænke på de svigt der har været i årenes løb, og ligefrem sige dem højt.
Eksplosionen ligger lige rundt om hjørnet, hvis du selv udtrykker hvad du føler, fx: “jeg er træt af altid at stå til rådighed for mine søskende når de har problemer- de er der ikke for mig alligevel!”- “mor, du hjalp mig ikke dengang jeg blev skilt”. Det at lade være med at sige noget, er en misforstået måde at gøre de andre glade..du fastholder glansbilledet og familiemyten, men koger over indvendig.
Prøv at identificere de 7 myter om din familie her:
- “jeg kan fortælle om mine inderste følelser”
- “alle mine følelser af ensomhed, vrede, afvisning og jalousi mødes med omsorg”
- “alt hvad jeg har lyst til at fortælle bliver mødt med et åbent sind”
- “de vil altid kunne lide/elske mig, uanset hvad jeg gør”
- “ingen vil sætte spørgsmålstegn ved mine livsvalg, idéer eller tanker- vi er enige om alt”
- “jeg kan fortælle alt uden at blive gjort til grin”
- “de vil acceptere mig, selvom jeg flytter langt væk, får et lavstatus-arbejde eller en partner de ikke kan li’…..”
Tror du selv, at alt det ovenstående vil kunne krydses af uden videre i din familie? Så fortjener de en helgenkåring! I alle familier støder man ind i felter af uforståenhed eller dum respons på følsomme betroelser, men spørgsmålet er: hvor vigtigt er det for dig selv og din familie at blive ved med at tro på at I KAN dele alt med hinanden, og bør være de nærmeste i hinandens liv?
Måske er det nødvendigt at du lærer at leve med at dine forældre, søskende eller andre ikke nødvendigvis er så gode til at forstå dig som du selv ønsker – men glæde dig over at de giver dig nogle vigtige ting alligevel…
Hvordan kommer I videre, selvom nogle vælger at skille sig ud?
Ubetinget kærlighed er det allerbedste redskab til at overleve brud på familiemyten (for eksempel den muslimske familie der vælger at acceptere datterens danske samlever). Hvis det ikke er muligt at acceptere ændringerne, ender det tit med et brud.
Nogle mennesker er bedre end andre til at “samle på uretfærdigheder”, og får derfor bygget en anklageliste op der gør enhver samtale umulig. Andre vil bare gerne få det hele til at glide, og kommer til at overskride deres egne grænser i behovet for at holde fast i billedet af den gode familie.
Kærligheden mellem familiemedlemmer skal kunne holde til:
- brud på stoltheden
- brud på familieværdier
- ændringer/adskillelse på grund af livets begivenheder
Kan du det- og kan dine familiemedlemmer det? Skriv gerne kommentarer herunder eller på Facebook 😉
Læs videre i næste indlæg, hvor du får redskaber til at styrke sammenholdet i din familie..også selvom der er konflikter. (Inspiration til det ovenstående og kommende indlæg er fra Mark Sichel’s “Healing Family Rifts“).
Hvis du har lyst til at få mere viden om roller, mønstre og familietyper allerede nu, kan du læse videre i vores bog FamilieFred med dine forældre, hvor du får metoder til at analysere din egen families mønstre og udfordringer.
Min søn på 25 år har brudt med mig efter overvejelse og udviklingsforløb.
Han har Asperger, lavt selvværd og angst. Belastet barndom. 14 retssager om forældremyndighed. Flyttet mange gange.