Mit Livs Novelle eller Netflix

Jeg brugte mange timer som barn og ung på at læse bøger, og havde perioder hvor Mit Livs Novelle og Barbara Cartland var favoritterne..i store mængder – sammen med Beverly Hills 90210.

Det foregik ikke uden kritiske bemærkninger fra “smagsdommerne” derhjemme 🙂 Du gjorde garanteret også et eller andet rart for dig selv, som dine forældre syntes du burde lade være med/gøre mindre af…

Men hvad er det egentlig, forældregenerationen er bange for? Gennem tiden har voksne altid haft en overdreven frygt for, hvad nye fremskridt i samfund og kultur vil betyde for de unge. De anderledes vaner vil føre dem ud på et skråplan, og de unge vil aldrig blive fornuftige voksne, der kan få verden til at fungere.

“Juvenoia” (Hvad er det?)

Begrebet juvenoia er opfundet af sociologen David Finkelhor, der fortæller om det her. Han sætter spørgsmålstegn ved, om det virkelig er nødvendigt at tage afstand fra de unges konstante nysgerrighed og lethed ved at bruge nye opfindelser?

Nutidens unge computerspillere eller social-media brugere arbejder sammen som teams der har et formål med at løse en opgave – præcis det der læres på alle arbejdspladser. Hver har sin ekspertise, og lærer at trække på andres. De er klar til den nye verdens måde at koordinere på.

Men dét budskab der når frem til dig som forældre, er ofte at det er skadeligt for dem at bruge deres tid på det. Medier og de unges adfærd er noget man skal være bange for.

Skadeligt eller ej

I USA i 50’erne var der total panik over fremmarchen af tegneseriehæfter (!!), der var ligefrem kongreshøringer om deres skadelige effekter på unge. På samme måde ses Internettet og alle de tilbud det indeholder som noget meget mere skadeligt end de medier der var der da vi voksede op (TV, bøger, film, tegneserier, musik mv).

Se fx denne hjemmeside, der diskuterer unges brug af digitale medier..eller denne, mere amerikanske “pas-på-agtige” side.

www.psykologviden.dk/blogKunne man forestille sig et tilsvarende site bygget op omkring overdreven brug af Mit Livs Novelle og romantiske bøger? Skadelige virkninger kunne være “urealistiske forventninger til parforhold, mænds romantiske evner, hvordan kærlighed og sex føles…” etc.

Men selv på trods af de læste mængder, er det alligevel lykkedes mig at få et helt normalt forventningsniveau til et parforhold i det virkelige liv 🙂

Ved du hvad din teenager laver?

Juvenoia handler ikke kun om de nye medier, men derimod om din frygt som mor eller far – følelsen af at miste forbindelsen med dine børn og unges virkelighed. Det føles som om, de vokser op med alle andres værdier – og du kan ikke styre det som forældre.

På den måde handler frygten ikke kun om “teknofobi”, men mere en følelse af at de glider ud af dine hænder. Før var børnene en del af den samme sociale gruppe som deres forældre, men nu tæppebombes de med værdier fra alle retninger.

Selv deres jævnaldrende laver Youtube-videoer, blogs mv med ufiltrerede meninger, som dine unge skal forholde sig til.

Der skal ikke kun være fokus på det farlige i at være online eller spille videospil: risikoen for overgreb, mobning og det der er værre. Hvis det fylder for meget, mister du som voksen en masse viden om hvad der egentlig foregår i dine unges liv. Især hvis du glemmer at spørge dem selv.

Usikre forældre

Det er et ukendt univers for mange af os, og det eneste man føler er muligt er at sige nej/være fordømmende. Forældregenerationen har ikke lært at navigere i det samme univers som de unge, så de er efterladt derude på egen hånd.

På grund af den urgamle automat-reaktion: at nye medier (lertavler var sikkert også provokerende i sin tid? 🙂 ) ofte ses som skadelige for børn og unge – og fordi de digitale medier stadig er så nye, mangler der stadig god forskning.

Ofte bliver det “teknopanik” i stedet for undersøgelser af konkrete spørgsmål du som forældre har brug for at få svar på. Den digitale verden er kommet for at blive, men vi skal have fundet ud af at spille sammen med den – ikke imod.

Skidt skal sorteres fra kanel

Der kommer input til din teenager eller 10-12-årige, som slet ikke stemmer overens med det vi som forældre gerne vil videregive: forbrugerisme, religiøs fanatisme, sexuelle emner, politiske fordomme, vold, junk food, racisme etc. Børnene skal hele tiden vurdere hvad der er rigtigt og forkert, ud  fra et langt bredere felt end vi skulle i vores opvækst.

Finkelhor skriver “det føles som at være i konstant belejring af de nye medier – vores børn er ikke kun vores mere”. Børnene ser ting der går helt imod vores værdier, og vi har ingen kontrol over det.

Internettet frygtes som et “udefinerligt sort hul”, der er truende og uden sammenhæng med det liv vores unge har i den virkelige verden. Som forældre er det let at tro at du er helt uden indflydelse på de unges online – verden. Det er forkert!

Kontrol vs tillid!

Juvenoia handler ikke (kun) om teknologi. I bogen “The Parent App” beskrives to hovedgrupper af forældre: de velfungerende helikopterforældre, der vil overvåge alt hvad deres børn foretager sig, og familier i de lavere socialklasser hvor alle er tæt involveret i fællesskabet. Her ses online-liv ses som en trussel mod fællesskabet. Dæmoniserer vi de unges brug af digitale medier af frygt for kontroltab?

Og hvad sker der ved det? Først og fremmest skaber du afstand, der hvor du egentlig gerne ville have nærhed og tillid. Læs videre i næste blogindlæg, hvor der er fokus på hvordan du skaber god kommunikation med dine unge omkring deres brug af digitale medier.

  • Skriv også gerne en kommentar om, hvordan jeres familie har det med de nye medier – hvad gør I for at få det ind i livet på en god måde?

…………….

Primær kilde: Artikel “Perspectives in Parenting in a Digital Age”, af Anne Collier – i bogen  “Media and the Well-being of Children and Adolescents” ed. by Amy Jordan og Daniel Romer.

Shares

Pin It on Pinterest

Share This