Find venner i voksen alder
Savner du at have flere – eller bare nogle – andre voksne at være sammen med? Så er du ikke alene. Forskning har vist at 4-9 % af alle unge og voksne indimellem eller ofte føler sig ensomme. Det holder aldrig op med at være vigtigt at have nogle tætte mennesker i dit liv, uanset hvor travlt du har ellers. At have venner forebygger stress og sygdomme, og er med til at du lever længere.
Det kan føles mega-uoverskueligt at møde nye venner eller nye veninder. Men det er ikke umuligt, uanset om du er 35, 51 eller 67 år. Måske ser andre i dit netværk ud som om det “bare kører” for dem; de har en flok venner, et aktivt fritidsliv og måske et fast parforhold.
Svært at få nye venner
Men et netværk kommer ikke ud af det blå. Det kræver arbejde, og det har dem du kigger misundeligt på også lagt i det. De har fastholdt kontakten med gamle venner, inviteret og været åben overfor nye relationer – og på den måde skabt et grundlag der også kan tåle at der er udskiftning ind imellem.
Det tager tid at vedligeholde kontakter der skal (for)blive venskaber, og det kræver noget mentalt overskud. Hvis du af forskellige grunde har haft udfordringer i dit voksenliv, eller er flyttet mange gange rundt i landet, kan dine ungdoms-venner risikere at sive væk, uden at det var dit ønske. Eller måske har du selv valgt nogle af dem fra, fordi I ikke længere passede sammen.
Tænk på en ny måde: venner som voksen er ikke ligesom da du var ung…
Mange af os – mig selv inklusive – hænger stadig fast i ideen om at det gode venskab er ét hvor man er hinandens allernærmeste, og kan dele det meste af livet med den anden. Beverly Hills 90210 og Friends, hvor vennerne er det vigtigste i éns liv, var en skøn drøm, men er ikke din virkelighed nu.
Midt i en hverdag fyldt med arbejde, hjemmeliv og praktiske opgaver er der ofte ikke tid til at dyrke en eller to særligt udvalgte veninder og venner med den samme tid som da du var 20. Så måske skal “den bedste ven” i stedet fordeles ud på flere forskellige typer af venskaber.
Som voksen med et nuanceret liv er det OK at venskabets indhold er mere flydende, og det kan hjælpe dig med at udvide dit netværk, hvis du kan slippe forventningen om kun én eller ganske få personer skal kunne dække alle behov hos dig. Det betyder ikke at du skal have en overfladisk kontakt med mange, i stedet for at være tæt med få. Mit budskab er, at du sagtens kan dele forskellige områder af dit sind og interesser med stort nærvær i den stund I er sammen – men med et bredere felt af forskellige mennesker.
Vi bliver alle sammen lidt mere sære og fastlåste i vores tilgang til verden med alderen, og kan få sværere ved at tolerere hele pakken af personlighedstræk hos en ny person. Også af den grund kan det udvide din mulighed for at få flere relationer, hvis du på forhånd har aftalt med dig selv at det er er OK at gå en lang tur i skoven sammen med din nye veninde – men at du ikke ønsker at invitere hende hjem på middag.
Tips til at finde venner midt i livet
- Find 2-4 mennesker du allerede har en kontaktflade med, og invitér på en kop kaffe (naboer, arbejde, sportsklub, gamle venner fra skolen eller bekendte fra dine børns skolegang)
- Vær åben overfor nye ting og sig ja til invitationer
- Kig igennem dine sociale netværk: Facebook, Instagram, LinkedIn, din kontaktliste på mailen – er der nogle du næsten havde glemt, som det kunne være hyggeligt at række ud til igen? Skriv en lille hilsen, og se hvad der sker…
- Sørg for at sætte tid af til at mødes – men pas på ikke at “kvæle” et nyt venskab ved at være for ivrig, og forvente kontakt meget ofte. Vis at du er interesseret i den anden på en respektfuld måde.
- Tag initiativ til at arrangere sociale sammenkomster på arbejdet, i sportsklubben eller på børnenes skole. På den måde er du sammen med andre om noget, og møder måske nye mulige venner.
- Vær engageret! Dyrk dine interesser, sammen med andre der brænder for det samme. Hobby, sportsklub/træner, politik, kirke, spejderleder, bogklub.. Bare dér hvor du har en ægte passion for det samme som de andre.
- Understøt venskaberne online. Læs mit indlæg om, hvordan du kan bruge de digitale muligheder til at holde fast i gamle venskaber, genopdyrke snakken med studiekammeraten i den anden ende af landet – eller finde en virtuel venskabsgruppe gennem en fanside, spil eller andet.
Når du har fået etableret kontakterne, er det også supervigtigt HVORDAN du gør, når du gerne vil tættere på nye mennesker, og lære dem at kende på en mere personlig måde. Det handler det følgende indlæg om – så bliv hængende til næste uge!
Hav en dejlig dag 🙂 Og husk at skrive dig op til besked om nye indlæg heroppe i boksen til højre, hvis du vil være sikker på at få næste uges gode tip om hvordan dine venskaber bliver bedre og mere nære.
Venlig hilsen Camilla
Godt indlæg. Godt forklaret uden at skulle fokusere på salg. Mange artikler skriver kun for at sælge og sjældent rigtig tro mod temaet.
Tak for det 🙂
Noget af det er ganske fornuftigt skrevet. De konkrete “råd” er dog ret så ubrugelige, da de fordrer, at man har et netværk i forvejen: et job med kollegaer, børn i skolealderen, en hobby eller er i en sportsklub (eller har lyst til at være det). Står man helt uden netværk, er det ligegyldig info.
Det er vel ikke ubrugelige råd blot fordi det ikke passer på en helt specifik situation uden noget netværk overhovedet.
Og hvis det er situationen, kan det måske give nogle overvejelser om hvorvidt man skulle prøve at melde sig ind i en bogklub, en forening, gå til madlavning eller hvad ved jeg for at se om man kan møde nogle nye mennesker.
Hvis man gerne vil møde nogle nye mennesker er man nødt til at gøre noget nyt, også selvom man “måske ikke har lyst”, som du skriver.
Hvis man ikke kan rumme det har man måske brug for at starte med et forløb med en eller anden terapeut og så tage den derfra.