Jagten på lykke
“Livet vil blive lykkeligt, hvis bare…. “ Har du også haft den tanke indimellem?
Både i mit eget liv, og når jeg sidder sammen med klienter dukker hvisketrolden hele tiden frem med sit lokkende ansigt: det hele bliver SÅ fantastisk når …
- tristheden/hovedpinen/rygsmerterne forsvinder
- den dumme chef bliver fyret
- der er mindre stress på arbejdet
- jeg kan tage mig sammen til at blive skilt
- jeg taber 15 kilo, og finder en kæreste
- de andre tager mere hensyn til min følsomhed
- vi finder drømmehuset ude på landet
Du ved helt sikkert hvilke sætninger der gør sig gældende i dit eget liv..og hører dem til hudløshed i hovedet.
Mere i de perioder hvor tingene ikke funker helt som du gerne vil, og mindre når du har overskud og er glad.
Og hvorfor er det sådan? Som regel er tankerne allerværst når din uro indeni er så mærkbar, at du næsten ikke kan holde ud at være sammen med dig selv. Du føler at redningen kan være lige rundt om hjørnet, hvis bare den rigtige forandring sker. Men får du kigget ordentligt på dine følelser, før du handler?
Se på adfærdsmønstre
Har du været i lignende situationer tidligere i dit liv, og hvordan reagerede du dér? Hvad virkede, og hvad virkede ikke? Ofte kan et kig tilbage i din historie give gode redskaber til at løse en situation, som ved første øjekast virker uoverskuelig.
For eksempel hvis du oplever en udefinerlig indre tristhed, og straks går igang med at lede efter årsager i dit ydre liv. Arbejdet er træls, manden er træls – og du har iøvrigt taget alt for meget på. (Måske er slikskålen ikke problemet i sig selv, men fungerer som en måde at bedøve følelserne nedenunder?)
Selvomsorg
Prøv i stedet lige så stille at kigge på, hvordan det er at være dig i dit liv. Har du for travlt, får du mærket de følelser der har brug for at få opmærksomhed..og er du kronisk træt/bagefter med alting? Så er det nok hér du skal starte med at lægge indsatsen, i stedet for de dramatiske forandringer i første runde.
Tænk over: hvilke små ændringer kan give dig mere overskud i din nære hverdag? Hvis du, efter noget tid, kan mærke at det ikke er nok – også selvom du er udhvilet og har styr på dagligdagen – ja, så er det måske på tide at grave lidt dybere i alt det besværlige! Det kan være en god begyndelse at huske, hvornår du egentlig sidst var glad, og trivedes med dit liv – og hvad der var anderledes dengang.
Livet forandrer sig
Der sker meget i årene fra ung til voksen. Har du realistiske forventninger til hvor fedt det skal være at gå på arbejde, hvor lykkeligt livet i parforhold og med børn skal være – eller sammenholder du det med dengang du var 22, lige startet på studierne og havde fuld skrue på med fester og sport?
Spørg eventuelt andre du kender, om de har de samme følelse – og ældre familiemedlemmer.
Angsten for at det hele går galt
Hvis du, efter at have arbejdet med at skabe ro i hverdagen, bliver enig med dig selv om at der stadig skal ske et eller andet mere drastisk, kommer næste skridt. Du ved godt hvad der skal til, men kroppen låser sig helt fast “så står jeg der og har ingenting, hvis jeg siger jobbet op – og det andet job ikke er lige så godt..alle vil synes jeg har været totalt åndssvag”.
Prøv at tage et stykke papir og undersøge dine tanker om dine fremtidsønsker:
- hvad er sandsynligheden for at det virkelig går galt (på en skala fra 0-10)?
- hvis det gør, vil det så egentlig føles så slemt som du går og tror?
- vil andre synes at du er et dårligt menneske, eller bare at lige dén handling ikke var den smarteste?
Vi mennesker er indrettet til altid at forestille os det værste udfald af en ny situation. Meget fikst rent overlevelsesmæssigt (bliv hvor du er, i sikkerhed inde i stenhulen), men ikke særlig godt for din trivsel på længere sigt.
Din rolle i forhold til andre mennesker
Er du kendt som hende, der altid springer ud i nye ting, eller ham der bliver ved det sikre? Frygten for at gøre noget nyt med dit liv, og din måde at håndtere tingene på, kan også udspringe fra angst for at dine venner og familie ikke længere kan genkende dig, og synes du er forkert.
Mange kvinder der taber sig markant, oplever at de fra selv nære relationer kan blive mødt med modstand, hvis de med den nyvundne selvtillid strutter mere frem i omgivelserne.
Det kan være, at du bliver nødt til at få sorteret lidt i hvilke mennesker der giver dig energi til at gøre gode ting for dig selv – og hvem der fastholder dig et sted hvor du egentlig ikke gider være mere.
Frygt for det nye
Som vi talte om før, er vi som mennesker indrettet til at frygte det ukendte, og blive på sikker grund. Kan du huske dine forældres “pas nu på, ikke løbe derhen”-råb som barn? Altid var der et eller andet du skulle passe på, eller ikke måtte gøre.
Men selv på trods af frygten for det ukendte, er vi mennesker indrettet til at ville prøve noget nyt. Intet i verden var blevet opfundet, hvis alle bare havde accepteret det bestående i stedet for at ville prøve noget nyt.
Hvis du kigger tilbage på dit liv, fortryder du så ikke mere de ting du IKKE fik gjort/prøvet, end det du har fået gjort? Også selvom noget af det ikke endte som du havde håbet?
Hvordan får du besluttet dig til at komme igang?
Lav lister med fordele og ulemper ved den forandring du drømmer om i dit liv, og prøv at kigge lidt bagved oplevelsen af alt det besværlige i begyndelsen.
Skilsmissen, det nye job, vægttabet, flytningen – ja, det er p…bøvlet til at begynde med! Men på et tidspunkt når du forbi dét, og hen til det mål du drømmer om. Det kan være svært at se ud over alle de små konsekvenser, og hen til det ultimative mål.
For at have drivkraften til at komme igennem besværet – og nå frem til dit mål – vil det være en hjælp med et tydeligt billede af “den nye dig” på nethinden.
Hvor er du henne, hvordan ser der ud, hvordan opfører du dig – og allervigtigst: hvem er du sammen med? Sidder du i et storbykollektiv sammen med gode venner og dine børn, eller er du flyttet ud i et hus midt ude i skoven – hvor der er penge og tid til at være i ro..?
Målet – og forhindringerne
Det er afgørende at vide hvor du løber hen, så du ikke bare løber væk fra noget.
Der vil altid være noget der ryger i svinget når du tager store spring i dit liv. Ved et jobskifte mister du nogle gode kolleger, men flytter dig nærmere det arbejde du brænder for. En ny uddannelse eller brud med nære relationer giver tab – men også nye veje.
Udfordringer er der masser af, på din vej hen til dine drømmes mål. Men de er ikke bare sten på vejen: det er her, du OGSÅ kan rose dig selv…for at håndtere det, og gøre de ting der hjælper dig videre.
Som en hjælp til dig selv kan du lave små “bidder” af mål på vejen, og skabe gode vaner med at behandle dig selv og dine behov ordentligt.
Ingen andre end dig selv sørger for, at du når i mål! God rejse 🙂
…………..
Kommentér meget gerne her eller på Psykologvidens Facebookside. Du kan også læse mit tidligere indlæg om “alenetid eller familietid” – hvordan prioriterer du dig selv?
Seneste kommentarer