Hvem er jeg?

Du er dig selv, og en helt unik person – sådan da. For du er nemlig også i den grad et produkt af de gener der blev smeltet sammen, mens dine forældre havde en god aften i stearinlysenes skær 🙂 Faktisk er det en større del af din personlighed end du selv regner med, som hænger sammen med dine biologiske rødder. Oveni hele pakken med gener kommer så, for langt de fleste, opvæksten sammen med forældre der gennem deres egen adfærd er med til at danne forbillede for DIN personlighed. Ikke bevidst, men du oplever jo ikke andet.

Om du er vokset op i en familie der kun ser TV og aldrig taler sammen – eller en familie der laver en masse ting sammen – ja, det har selvfølgelig også stor betydning for hvem du bliver som person. Men i sidste ende er det faktisk generne der vinder. Ikke sådan at du nødvendigvis behøver at blive en identisk kopi af dine forældre, men nogle træk eller vaner har større sandsynlighed for at “skinne igennem” end andre. Så kan du jo prøve at tænke over, om du kan genkende noget i den nedenstående liste.

5 personlighedstræk der ofte går igen:

  •  Temperament – hvis du er et roligt menneske, der ikke flipper ud på den højtråbende italienske måde hver gang du er sur over noget, er der ret stor sandsynlighed for at dine forældre var på samme måde. Og hvis du er vokset op i et hjem hvor porcelænet er fløjet mod væggen hver gang en konflikt opstod, har du sikkert lettere ved at fare op. Det kan også være at du er gået over i i den modsatte grøft, og tænker “sådan her vil jeg ihvertfald IKKE være, for det var slet ikke rart”. (Men det er jo netop fordi du kan mærke at det nemt kunne ske for dig, hvis du ikke passer på). Kan du se den samme familie-velkendte type temperament gå videre til dine børn? Eller er de blevet en kombination af dig og din partner?
  • Kontrol – er du en af dem, der altid har styr på detaljer, aftaler og børnenes planer? Eller skubber du bunkerne ind i hjørnet når der skal komme gæster (hvis du da ikke har glemt at de skulle dukke op)? Trangen til kontrol hænger ofte sammen med overbeskyttelse; meget kan gå galt i livet, hvis man giver slip og lader børnene gå ud i verden på egen hånd. Faktisk lidt som de mere afslappede forældretyper vil gøre. Ikke uden omsorg, men med tillid til at det hele nok skal gå. Hvilken form for kontrol er du vokset op med..og har du selv overtaget den nu?
  • Sociale evner/kommunikation – hvordan er dine forældre sammen med andre mennesker? Mest til den introverte eller ekstroverte side..måske er de forskellige, men ofte vil enten den ene eller den anden stil være dominerende i hjemmet. Mange venner på besøg, mange aktiviteter og sociale sammenkomster..eller den mere stille version: aktiv/relevant deltagelse i familieliv og lokalsamfund, men ellers ikke hverken højtråbende eller særlig udadvendte. Kunne du lide den måde det foregik på, og kan du mærke at dit voksenliv stille og roligt drejer i samme retning? Måske efter nogle mere aktive ungdomsår…?
  • Livsværdier – hvad er vigtigt for dig..at tjene/have en masse penge, at lave noget du brænder for, gøre noget godt for svagere stillede, eller være en person som er kendt og respekteret af andre? Undervejs i barndommen har du sikkert både set og hørt om dine forældres arbejde, og leget at du var dem. Hvis dine forældre har en lang videregående uddannelse, vil du sikkert også have nemt ved det boglige – og synes at det er dét du skal gå videre med. Det samme hvis din far er håndværker og din mor sygeplejerske..er det så gener eller miljø? Undersøgelser af bortadopterede tvillinger viser at generne også i karrierevalget kan spille ind: fordi der er nogle ting du bare er bedre til. Hvad tænker du om fx det at bruge penge? Er det OK, skal man spare op eller købe dyre designerting: hvor har du de idéer fra?
  • Syn på livet– er du grundlæggende optimist eller pessimist? Og hvordan håndterer du svære begivenheder? Kan du huske derhjemmefra, om dine forældre signalerede “det skal nok gå, det her” eller om alt blev til katastrofetanker, søvnløse nætter, eller endeløse brokkerier, bekymringer og negative vibrationer? Det kan jo både være fordi de (som beskrevet under temperament) generelt er nogle følsomme mennesker, der har svært ved at rumme ændringer i det velkendte liv – men det kan også være en genetisk betinget vane. Er din grundsætning “det går jo nok altsammen” eller har du overtaget tendensen til at overveje alle de mulige ting der kan gå galt?

Hvis du allerede i det ovenstående kan genkende ting som er gået igen fra dine forældre til dig selv, er der ingen grund til at fortvivle dybt og kaste dig ud foran det næste tog! Du er blevet den du er, som produkt af både gener og miljø – men det, der er vigtigt er at betragte både de egenskaber du kan lide ved dig selv og de mindre fantastiske på en omsorgsfuld måde.

Det er altsammen en del af dig, og der er ikke dele af dig der kan sorteres fra fordi de ikke er så attraktive. Husk at gøre det samme over for dig selv, som du sikkert gør med både dine børn, partner og venner: glæder dig over de gode sider, og lader være med at hænge dig for meget i de små irriterende vaner.. 🙂

Skriv gerne en kommentar herunder. Tak 😉 Hvis du har lyst til at fordybe dig mere i de forskellige personlighedstyper inden for familien, kan du læse mere om hvordan man kan være introvert eller ekstrovert/særlig sensitiv i dette tidligere indlæg.

Du kan også tilmelde dig mailfunktionen i boksen her til højre – så får du en mail hver gang der kommer et nyt indlæg.

Shares

Pin It on Pinterest

Share This