Hjemme hos os bruger vi en del fritid på at sidde med hver sin skærm; computer, Ipad eller telefon. I små portioner er det hyggeligt. Men hvis vi voksne ikke er skarpe ved havelågen ender det hurtigt med – især for de halvstore børns vedkommende – at de hænger ved skærmene hel hverdagseftermiddag og aften, kun afbrudt af måltidet.
Da børnene var små, blev de fleste dage efter at de var blevet hentet brugt på at være ude i haven eller lege på vejen sammen med nabobørnene og deres forældre. Eller indendørs med at tegne, male og lege med modellervoks.
Kreativiteten og legen forsvandt
Når jeg tænker tilbage nu, kan jeg ikke rigtig huske hvornår det holdt op. Nok også fordi der var nogle år hvor den ældste sivede ind til sin computer, mens jeg stadig kunne lokke yngstepigen til at være kreativ sammen med mig.
Nu gider hun heller ikke mere. Der går højst 30 sekunder fra vi er trådt ind i huset, til hun ligger i sengen med sin bærbare – og sønnen sidder foran sin store gamerPC med headsettet på, og vennerne forbundet via Skype.
Vores rolle som forældre er umærkeligt skiftet fra at være legekammerater, kreative sparringspartnere og dem man gerne vil lave ting med – til at være politibetjentene der sætter grænser for aktiviteten. Nu skal der slukkes, nu må du kun sidde en halv time mere, nu skal du finde på noget andet at lave.
Det bliver fulgt at brok og diskussioner, men altid argumentet “hvad skal jeg SÅ lave nu”? Med det implicitte krav at vi så skal tilbyde en eller anden spændende aktivitet, eller fremskaffe en legekammerat.
Sådan opleves det at være offline
De er begge to glade for at se Youtube, og viste mig denne sjove video af idolet Alexander Husum. Han sætter meget fint både ord og billeder på hvordan unge oplever voksnes behov for at få dem offline indimellem 🙂
Håbløst – eller kan de lokkes alligevel?
Både USA og England har en “National Unplugged Day” og der findes en lang række beskrivelser af familier der har den samme oplevelse som Alexander Husum så fint illustrerer her foroven. Hvad skal du finde på for at aktivere de frustrerede unge(r) der bliver sat på digital detox ?
Mange bloggere, fx Susan Spicer og Jennifer O’Donnell har nogle gode idéer til hvad du kan lave sammen med et barn/ung, som alternativ til den digitale afhængighed.
I det regnvåde og grå Vinterdanmark, vil den mest tillokkende aktivitet som regel være elektronisk – og det kræver en (indimellem helt umenneskelig!) indsats fra dig som voksen at få sporet din tween/teenager på andre muligheder…måske endda bare for en halv eller hel time.
Hvis du gerne vil finde på noget der kan få jer alle sammen op af sofaen, får du her en række forslag til ting I kan lave.
- Og nej, jeg er ikke specielt hellig…også her går der stadig mange dage hvor skærmen er den altdominerende aktivitet. Men jeg arbejder på sagen – og holder ikke op med at forsøge.
Aktiviteter for hele familien, eller bare dig og dit store barn sammen:
1) Tegne: Sæt ambitionsniveauet ned – det behøver ikke være de store kunstværker hver gang. Min datter er rigtig glad for Top Model-bøgerne, hvor der er omrids af figurer og flotte klistermærker.
Sønnen er sværere at få i gang, men kan fristes af rollespils-tegnehæfter efter samme metode som Top Model. Til de voksne findes efterhånden en tons malebøger med komplicerede mønstre – eller enkle mandala-mønstre som både de voksne og halvstore børn kan lide. Hvis man sætter lidt behagelig musik på imens, er det en enormt afstressende aktivitet.
En søndag med mere overskud kan der males med akvarelfarver eller billig akrylmaling fra Søstrene Grene – men husk igen: det er vigtigst at hygge med det, ikke tænke i “grimt” eller “pænt”. Hvis teenageren bedst lokkes med lidt konkurrence, kan “hvem kan tegne denne ting flottest” også prøves.
2) Bage/lave mad: I kan købe lidt frugt og skære i stykker til eftermiddagsmad/TV-hygge (og når det skal være ekstra lækkert: med lidt smeltet chokolade som dyppelse:-))
Bage kan gøres på mange måder, uden at nå op på Den Store Bagedyst-niveau. I kan røre en hurtig koldhævet dej op den ene dag og forme bollerne næste dag, eller ryste nogle muffins sammen, med glasur og motiver i skøre farver.
Hvis du ikke tidligere har inddraget dine børn i familiemadlavningen, fordi de var for små og besværlige er det sidste udkald nu – og de vil gerne have oplevelsen af at være nødvendige. Prøv med en maddag eller fælles madlavning, og evt genbruge ugens retter fra skolekøkkenet.
3) Dans og musik: Ingen i vores familie går til sang eller spiller instrumenter pt, men vi elsker allesammen at høre musik, og gå danse-amok på stuegulvet. Det kræver overskud at komme igang, men løfter en træt sen-eftermiddag helt gevaldigt. Hvem kan finde på de mest fjollede moves, og mest vilde sange?
4) Gå en tur: Rundt i nabolaget, eller hvis der er tid: i den nærmeste skov… Min søn har allerede luret fidusen i at sige ja til invitationer om at gå en tur med sin mor: en times koncentreret opmærksomhed, hvor hvor vi får snakket om alt mellem himmel og jord. I weekenderne, hvis der er tid til en længere tur, har vi et smukt sted vi kører ud, med lidt guf i tasken – og holder pause på “vores” bænk undervejs.
5) Brætspil: Totalt old school..men hvis spillet er sjovt nok, og der er en voksen med, gider selv de store godt at spille. Fx Risk, Stratego eller lignende – det er ligeså sjovt for de voksne! Det kan være en udfordring at finde spil der spænder over aldersforskellen mellem flere børn, og det kan betale sig at holde udkig efter tilbud på de dyre, gode spil.
Konflikter om spil, regler, hvem vandt osv er en vigtig læring som ikke kun små søskende har gavn af at holde ved lige. Også de store skal stadig øve sig i at give plads, genforhandle og rumme irritation over ikke at få sin vilje. Det hører med til at være i en familie 🙂
…………………
Held og lykke med det – og skriv endelig gode idéer i kommentarfeltet herunder, hvis du har flere tips til ting man kan lokke selv de skærm-afhængige børn med til.
Supergodt skrevet! Kender godt problemet herhjemme også
Tak for rosen – og ja, kan heller ikke forestille mig andet end at det fylder hos temmelig mange børnefamilier 🙂
Den er flot den her lille lektion, synes jeg
Tak skal du have 🙂
Fin artikel til eftertanke, vi har en lille på vej (termin igår!) og vi er faktisk også ved at få fundet brætspillene frem, for at begynde at vænne os af med at sidde med mobilen eller iPad’en hele tiden når han kommer 🙂
Ved opslaget er gammelt men hvor er det bare så rigtig skrevet. Her har jeg to piger, en på 7 og en på 10 som er dybt skærm afhængig. Det er vi forældre også men prøver ændre det. Det første de spørg om når de kommer hjem er hvad skal vi. Må vi spille på vores mobil. Så er det roblox eller you tube.
Stod det til dem var det alt de lavede en hel dag.