Få bedre kontakt med dine relationer –

Digitale medier bliver ofte omtalt som noget der forstyrrer den nære og ægte kontakt mellem mennesker. Lige nu sidder hele Danmark ufrivilligt hjemme på grund af corona-epidemien, og skal opfinde nye måder at strukturere hverdagen.

Mange keder sig – og savner den daglige kontakt med venner, familie og arbejdskolleger.

Også når der ikke er karantæne, men bare en travl hverdag, kan det være svært at holde fast i kontakten med de venner du holder af og gerne vil bevare i dit liv. Det kan føles som en fattig erstatning at skrive beskeder til hinanden, og indimellem som en stressende opgave, der også skal nås midt i alt andet.

Det “rigtige” samvær vurderes af mange som det bedste, og den digitale kontakt ses kun som vedligeholdelse af relationen indtil I kan mødes igen. Men måske behøver du ikke tænke sådan?

Sociale medier på godt og ondt

Undersøgelser har vist, at voksne der har gode relationer i forvejen, får dem styrket af at bruge de sociale medier til at holde kontakt. Udbyttet er blandt andet:

  • Bedre trivsel på grund af tættere kontakt til netværk og eventuelt voksne børn/forældre
  • Følelsen af at have støtte i hverdagen øges ved tæt digital dialog, på trods af fysisk afstand
  • Du er synlig for verden, og ved at nogen tænker på dig 🙂
  • Passive relationer (fx på Facebook) kan let genoplives, ofte bare ved at skrive en sød besked
  • Når du flytter, er syg eller i karantæne er din kontaktflade der stadig
  • Sociale medier understøtter intimitet og deling af personlige beretninger

Derimod kan unge og voksne, der i forvejen føler sig ensomme eller er et svært sted i livet, få forstærket de triste følelser ved at bruge meget tid på at være “tilskuer” på diverse sites – uden nogen sinde at få en direkte kontakt med andre mennesker.

Hvis du har det sådan, vil jeg på det varmeste anbefale dig at prøve fællesskabs-sitet Boblberg.dk som er et superfint springbræt fra at være online til at finde nogen at mødes med i den fysiske verden.

Fem tips til venskabs-liv online

1.Video-opkald. Aftal en virtuel kaffe- eller vindate: sæt dig godt tilrette, hav en drink og en lækker snack ved hånden – headset på, og så ringer du op med Skype, Messenger eller FaceTime til en eller flere venner der også sidder klar ved skærmen.

Sæt masser af tid af til samtalen, og sørg for at der er ro i baggrunden.

2.Messenger-grupper. Følg teenagernes eksempel, og lav en stribe betydningsfulde grupper på Messenger: vennerne fra gymnasiet, de tre nærmeste kolleger, dine forældre og søskende eller andre samlinger af flere mennesker som du føler dig knyttet til.

Brug grupperne til at følge tæt med i hinandens liv, og husk a) at dele ud af noget der er personligt og sårbart, så du viser tillid OG b) at spørge grundigt ind til og/eller anerkende når nogle af de andre gør det samme. Alle har brug for at føle sig set og hørt!

3. SMS’er. En besked med “jeg tænker på dig” kan være hyggelig, men skal også gerne følges af et mere specifikt engagement i hinandens liv. SMS’er kan for eksempel- ud over at dele personlige ting- ligesom Messenger-grupper bruges til at dele igangværende projekter, og holde hinanden til ilden.

Der er kæmpe forskel på Facebook-fotos med show off og “se lige mit fantastiske liv”, i forhold til en dags løbende fællesskab omkring at få haven forårsklar via time-for time-billeder via SMS og inspiration til hinanden om hvad der nu skal plantes.

4. Mails. Lige som gamle dages breve er mails efterhånden ved at være væk som en måde at formidle livet til hinanden på. De flygtige medier, hvor historikken ikke kan printes eller gemmes i årevis bliver foretrukket.

Der kan være noget virkelig eftertænksomt og dejligt over både at skrive en laaang mail om hverdagens tanker – og lige så meget at modtage den. Hvis du ikke er typen der skriver dagbog, vil du opdage hvor mange brugbare tanker om din hverdag der ofte dukker op undervejs.

5. Facebook og Instagram. Prøv at lægge mærke til hvad du deler på dine profiler. Hvad vil du med det: vise det usminkede billede af dit liv, skrive noget sjovt som giver likes…eller dele en ærlig tanke?

De to medier lægger ikke op til en særlig dybfølt kontakt, men prøv at “tagge” forskellige venner i relevante delinger eller opslag – ikke kun de samme hver gang. Så får du sendt et budskab ud om at de er huskede, især hvis delingen refererer til noget der er specielt lige præcis for jeres relation..og ikke bare en challenge der ryger ud til hele din kontaktliste.

…….

Jeg håber du kunne bruge nogle af de ovenstående tips. Del meget gerne erfaringer i kommentar-sporet herunder 🙂 Hvis du får lyst til at læse mere om venskaber, kan du læse videre i indlægget “hvad skal venskaber bruges til i voksenlivet – skal der ryddes op?”

Venlig hilsen Camilla 🙂

Shares

Pin It on Pinterest

Share This