På vej mod kontakt...

På vej mod kontakt…

 

Hvis du igennem mange år har opfostret og elsket dine børn, har du selvfølgelig et håb  – eller forventning – om at jeres forhold vil blive ved med at være nært, også når de er flyttet hjemmefra. Det er ikke sikkert, at det ender med at leve op til drømmen, og spørgsmålet dukker op : hvor blev den tætte kontakt af?

Det, der kan være rigtig svært at forstå, er at der kan eksistere flere forskellige virkeligheder i familielivet. Som forældre kan du leve i en tryg vished om at du har gjort dit bedste, og at alt er OK – men det kan godt være at dit barn har oplevet det på en helt anden måde. Selv har du måske følt dine humørsvingninger eller svære livsperioder som noget, der ikke involverede dine børn…men det gør det! Et afgørende startpunkt for en snak om, hvordan du og dit voksne barn har det med hinanden, er derfor at anerkende dit barns oplevelse af sin barndom. Også selvom det slet ikke er den samme som din. Uanset hvad det handler om, vil der altid være lidt sandhed i oplevelsen. Smertefuldt som forældre at erkende, men ikke desto mindre rigtigt.

Det, at kunne leve dig ind i hvad dit barn føler omkring dig og jeres forhold, er også en måde at vise din kærlighed som forældre. Det er ikke fordi du skal straffe dig selv og tænke at du gjorde det dybt elendigt, men møde dit barn med en åben interesse i hvorfor de mon føler som de gør. Helt uden at vende den tilbage til dig selv..”jamen, jeg har givet dig alt, og så kommer du der og anklager mig…nu kaster jeg mig ud fra Lillebæltsbroen”.

I samfundet generelt er der sket en udvikling i retning af, at det enkelte individ i højere grad end for 40-50 år siden er styret af lyst og behovstilfredsstillelse. Samværet med andre mennesker vurderes ud fra, om det er rart eller mindre rart. Det gør dine voksne børn således også i forhold til dig/jer: er det meningsfyldt og behageligt at være sammen, og giver det mening at bruge tid på det?

Man kan som forældre synes det er dybt urimeligt at et biologisk forhold skal vurderes på dén måde, men forudsætningen for at få en betydningsfuld plads i dine voksne børns liv hænger uløseligt sammen med dette faktum. Hvis det fungerer godt, vil der blive tilbragt tid sammen – hvis det er konfliktfyldt, præget af dårlig samvittighed eller anstrengende..ja, så er det svært at finde tid til besøg.

(Det kan for eksempel opleves som i historien herunder; hvor du kommer tæt på en fiktiv families medlemmer. De repræsenterer temaer der ofte dukker frem i min daglige terapeutiske praksis)

Tove, som er mor til Sofie på 32 år, fortæller at hun tænker meget over, hvordan hun kan finde frem til en måde at være sammen med Sofie på nu. Hun har altid været vant til at det var Sofie og hendes far der talte sammen- og at hun tøffede rundt i baggrunden og sørgede for at ingen led nogen praktisk nød. Tove tror ikke rigtig selv på at hun har noget spændende at fortælle, og især nu hvor Sofie har fået en uddannelse der er længere end hendes egen, bliver denne følelse forstærket. Egentlig ville hun gerne se Sofie, Jens og børnene noget oftere – men kan godt mærke at Sofie mest kommer på grund af dårlig samvittighed ift faderen. Når Tove tænker tilbage på Sofies barndom, synes hun selv at hun har været der meget, fordi hun gik hjemme i mange år. Men måske var det ikke nok, bare at være til stede? Hun er usikker på, hvad det er Sofie vil have af hende nu, og tør ikke spørge.”

Hvad kan du selv gøre for at udvikle forholdet til dine voksne børn i positiv retning?

  • tag ansvar for dine fejltagelser, selv hvis de føles små.
  • anerkend forskellen på din og dine børns oplevelser, uden at diskutere dem.
  • undgå at skabe skyldfølelse: det virker ikke, og det skaber afstand.
  • lyt uden at gå i forsvarsposition, spørg til oplevelsen.
  • opgiv ikke ved konflikter, bliv ved med at forsøge dialog
  • ingen uønskede råd
  • afslag (hjælp, lån mv) gives kærligt
  • ingen kritik af partner eller børneopdragelse
Shares

Robotterne giver lyd om nye indlæg

BipBip - få en mail lige ned i indbakken, når der er postet nyt på bloggen.

robotfamilie_fritskrab_510px

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This